Dieta wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy

0
32
niedoczynność tarczycy dieta

Niedoczynność tarczycy dieta jest bardzo ważnym elementem leczenia tej choroby. Dieta powinna być tak zbilansowana, aby dostarczała organizmowi bardzo potrzebne składniki odżywcze: jod, żelazo, cynk, selen, antyoksydanty i kwasy omega-3. Niezależnie od tego, dieta ta musi zawierać duża ilość białka. Dzięki systematycznej zwiększonej dostawie białka następuje przyspieszenie metabolizmu oraz pobudzenie produkcji hormonu wzrostu. Następstwem tego jest spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej.
W diecie należy uwzględnić takie pokarmy, jak: warzywa liściaste, awokado, owoce jagodowe, ryby morskie, chude mięso, drób, buraki, bób, otręby, szczaw, groszek, szpinak, pestki dyni. Potrzebny selen chorzy znajdą: w mięsie wołowym, w mięsie z indyka, w orzechach i w grzybach.
Szczególnie ważne są ryby morskie zawierające dużo jodu: mintaj, dorsz, tuńczyk, halibut.
Lekarz lub dietetyk powinien pomóc choremu opracować dietę z uwzględnieniem jej kaloryczności i systematyczności. Posiłki chory powinien jadać ciepłe zawierające przyprawy: pierz kajeński, cynamon, imbir. Korzystne jest zjadanie przez chorego sześć posiłków dziennie w jednakowych odstępach czasu. Posiłki powinny być lekkostrawne. Chory musi zrezygnować; z potraw smażonych, mocnej kawy lub herbaty, oraz ze słodyczy i solonych przekąsek. Konieczne jest także ograniczenie spożywania tłuszczu.

W diecie nie można spożywać produktów (przede wszystkim warzyw), które blokują lub zmniejszają wchłanianie jodu: kapusta, brukiew, brukselka, rzepa, kalarepa, jagody goji, rzodkiewka, jarmuż, truskawki i soja. Te warzywa po ugotowaniu zawierają mniej składników utrudniających wchłanianie jodu.

magictown.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here