Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce

0
32
Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce

Od kilku lat naturalne kosmetyki stają się coraz bardziej popularne. Wiele osób docenia ich wielofunkcyjność i dobroczynny wpływ. Do wyboru jest cała masa najróżniejszych olejów. Możemy znaleźć produkt, który będzie idealnie dopasowany do potrzeb naszej skóry. Jednak oleje nadają się nie tylko do pielęgnacji ciała czy twarzy. Są stosowane także na włosy czy jako suplementy do zażywania. Jednak dziś skupiamy się na kosmetyce i tym, jak wykorzystać oleje w codziennym stosowaniu. Olej z czarnuszki jest jednym z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze – co może przynieść naszej skórze i włosom?

Właściwości oleju z czarnuszki 

Stosowanie oleju z czarnuszki pozwoli na uzyskanie naprawdę pięknej, zdrowej cery, a także wzmocnienie i odżywienie naszych włosów. Wszystko przez bogactwo dobroczynnych składników w nasionach czarnuszki, z których wytwarza się właśnie ten produkt. Olej zawiera dzięki temu antyoksydanty, witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak działa na naszą skórę? Przede wszystkim przeciwzapalnie, łagodząc wszelkie zaczerwienienia i wypryski. Do tego ma właściwości antybakteryjne, co ma pozytywny wpływ na zwalczanie trądziku. Olej z czarnuszki regeneruje, odżywia i chroni skórę. Ma działanie antyalergiczne, przez co łagodzi stany zapalne z tym związane. 

U kogo najlepiej sprawdzi się olej z czarnuszki? 

Ogólnie oleje mają różna komedogenność. Co to właściwie oznacza? Pokrótce można powiedzieć, że komedogenność oleju to stopień jego potencjonalnego zapychania skóry. Tak więc, jeśli olej ma wysoką komedogenność (bliżej 5), to może zapchać naszą skórę, co spowoduje wypryski i zanieczyszczenia. Jednak olej z czarnuszki ma jedynie około 1-2 stopień. Jest więc odpowiedni dla większości rodzajów cer. Najlepiej sprawdzi się przy cerze dojrzałej, jako kuracja przeciwstarzeniowa. Polecany jest również dla osób borykających się z trądzikiem i łuszczycą. Co więcej, olej z czarnuszki świetnie nadaje się do włosów jako maska lub wcierka do skóry głowy. 

 Jak używać olejów? 

Oleje można stosować na różne sposoby. Jeśli chodzi o skórę twarzy, to mogą nam one służyć jako produkt do zmywania makijażu. Oleje świetnie rozpuszczają kosmetyki. Mogą być jednak także stosowane jako ostatni element pielęgnacji. Wystarczy nałożyć je na krem. Jeśli chodzi o nasze włosy i skórę głowy, to olej można wcierać i pozostawiać na około 30 minut. Dzięki temu możemy pozbyć się problemu wypadania włosów, stymulować wzrost nowych, a także nadać piękny połysk naszym włosom. Efekty są naprawdę świetne! Pamiętaj o dokładnym zmyciu oleju z włosów! 

Olej z czarnuszki to świetny element, który warto wprowadzić do swojej pielęgnacji. Zastosowań dla takiego kosmetyku jest cała masa, więc na pewno znajdziesz coś, co sprawdzi się u Ciebie. Oleje nie są stosunkowo drogie, a zastępują wiele produktów. Dlatego sprawdź i przekonaj się, że to naprawdę świetny wybór!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here