Siemię lniane zdrowe i odżywcze

Siemię lniane zdrowe i odżywcze

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego są produktem żywnościowym wręcz niezwykłym jednak niedocenianym przez współczesnego człowieka. Siemię lniane nie dość, że ma bardzo dużą wartość odżywczą to jeszcze ma własności lecznicze. Siemię osłania i działa regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, co jest bardzo ważne w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Mimo chemicznych leków, które pomagają w tych chorobach nadal często są używane nasiona lnu, jak czynnik wspomagający. W nasionach lnu jest bardzo dużo wielonienesyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3, tak jak w rybach. Oprócz kwasów tłuszczowych jest w siemieniu błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witamina E, cynk oraz lecytyna. Znajdziemy w nasionach także flawonoidy oraz fitoestrogeny. To wszystko powoduje, że nasiona lnu są bardzo zdrowe nie tylko odżywcze. Zażywając siemię, na co dzień obniżamy poziom cholesterolu oraz przyjmujemy mniej glukozy w przewodzie pokarmowym. Nasiona lnu mają właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne a nawet przeciwnowotworowe. Również ma działanie poprawiające nastrój. Siemię można dodawać do surówek jako dodatek w postaci naturalnej. Po zmieleniu można zalać gorącą wodą i w takiej postaci osłania przewód pokarmowy. Można też samemu wykonać sezamki siemieniowe, poprzez dodanie do podprażonych nasion małej ilości miodu. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska.