Pokarmy zalecane przez ajurwedę

Pokarmy zalecane przez ajurwedę

Ajurweda jest bardzo znanym obecnie na świecie systemem medycyny naturalnej. Jej popularność jest wynikiem tego, że kuracje proponowane przez znawców ajurwedy po prostu przynoszą rezultaty. Osoby, które na co dzień stykają się z tym pochodzącym ze starożytnych Indii systemem medycznym podkreślają, że najważniejsze zalecenia ajurwedy dotyczą odpowiedniego sposobu odżywiania się. To dzięki przyjmowaniu konkretnych pokarmów można utrzymać harmonię w swoim ciele i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowo-wydalniczego, który, według ajurwedy, ma wpływ na wszelkie inne części ciała. Dlatego tak ważne jest określenie swojej konstytucji, czyli dowiedzenie się, jaka dosza, dominuje w danym momencie u danej osoby. Określa się to przede wszystkim za pomocą gruntownej obserwacji danego pacjenta podczas wykonywania codziennych czynności, ale też poprzez analizowanie jego wyglądu, badanie pulsu oraz poprzez rozmowę z nim. W ten sposób osoba będąca kimś w rodzaju ajurwedyjskiego mistrza, będzie w stanie nie tylko powiedzieć, czy dany człowiek jest typem kapha, wata czy pitta, ale także wskazać, które pokarmy będą dla danego człowieka dobre. W gruncie rzeczy jest to stosunkowo proste, jednak trzeba pamiętać, że osoby typu pitta powinny ograniczyć ilość potraw ostrych, podczas gdy te typu kapha powinny przyjmować ich dużo.