O leczniczych nalewkach

O leczniczych nalewkach

W okresie od wiosny do jesieni możemy przygotowywać lecznicze nalewki, które będą nam pomocne w leczeniu takich dolegliwości jak bóle brzucha, gorączka czy niestrawność. Na kłopoty z trawieniem, ale także na grypę lub przeziębienie może nam pomóc nalewka przygotowana ze świeżych liści mięty pieprzowej. Nalewkę przygotowujemy zalewając w słoju z ciemnego szkła garść posiekanych liści mięty. Do zalania liści używamy 1/2 l 70 % spirytusu. Zalane spirytusem liście odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po 7 dniach odcedzamy nalew, do którego następnie dodajemy syrop przygotowany z 200 g cukru i szklanki wody. Połączony nalew i syrop odstawiamy w ciemne miejsce na 30 dni. Jeżeli dopadną nas kłopoty trawienne, to zażywamy od 5 do 10 kropli nalewki, którą dodajemy do 50 ml przegotowanej wody. Nalewkę należy wypić przed spożyciem głównego posiłku. W przypadku grypy lub przeziębienia zażywamy 10 kropli nalewki, które dodajemy do 100 ml wody. Nalewkę pijemy 3 razy dziennie. Przygotowaną nalewkę przechowujemy w butelce z ciemnego szkła, przechowywana inaczej pod wpływem działania promieni słonecznych straci swoje lecznicze właściwości. Butelkę musimy szczelnie zamknąć, gdyż inaczej wywietrzeje z niej alkohol. Nalewkę przechowujemy także w chłodnym miejscu. Właściwie przechowywana zachowa swoje właściwości przez rok.