Czy nowalijki na wiosnę są zdrowe

Czy nowalijki na wiosnę są zdrowe

Po zimie bardzo chętnie sięgamy po nowalijki, które wręcz uśmiechają się do nas. Z radością wiosną sięgamy po szczypiorek sałatę czy rzodkiewkę. Jednak trzeba wiedzieć, że to nie są te pierwsze warzywa, które rosną na gruncie i mają bardzo dużo wartości. Te pierwsze nowalijki pochodzą ze szklarni i nie mają jednak tego wszystkiego, czego oczekujemy po nowalijkach. Nawet kwestia smaku jest istotna, ponieważ zauważamy, że pomidory czy ogórki szklarniowe nie mają takiego zapachu ani smaku, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni. Mniejszy dostęp do słońca powoduje, że młode warzywka nie są w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości cukrów prostych. Innym problemem jest chemia, czyli nawożenie tych warzyw produkowanych w szklarni. Zbyt duży dodatek nawozów azotowych, co prawda doprowadzi do tego, że warzywa będą dorodne i będą pięknie wyglądały, jednak nie będą zdrowe dla naszego organizmu. Można w zamian za polskie nowalijki wybrać te, które wyrosły za granicą, tam, gdzie wcześniej rusza wegetacja. Co prawda, nowalijki te rosną w gruncie i mają te wszystkie wartości, których oczekujemy, jednak, aby przetrwały transport też używana jest chemia. Warzywa są pryskane konserwantami. Dlatego wybór nie jest prosty. Zdecydowanie można polecić nowalijki wyhodowane na własnym parapecie: szczypiorek, rzeżucha czy natka pietruszki na pewno będą zdrowe. Również kiełki w okresie wiosennym przyniosą dużo korzyści dla naszego zdrowia.