Brak tolerancji glukenu

Brak tolerancji glukenu

Celiakia jest chorobą dotykającą w każdym wieku, nie jest prawdą, że dotyczy wyłącznie dzieci. Nie należy też do grupy chorób alergicznych, a do immunologicznych. Ogólnie mówiąc powoduje nietolerancję pokarmową ze wskazaniem na gluten. To najpoważniejsza choroba z grupy nietolerancji pokarmowej. Dowodzi się, że jest to przypadłość genetyczna, a więc może ujawnić się w każdy wieku. Organizm odrzuca całkowicie gluten, który nota bene jest składnikiem wielu pokarmów dostępnych na rynku, warto zaznaczyć, że występuje praktycznie w każdym rodzaju pieczywa. Gluten to białko występujące bowiem w ziarnach pszenicy, jęczmieniu, a także posiada go żyto. Dla chorego gluten staje się bardzo toksycznym składnikiem, który doprowadza do upośledzenia działania jelita cienkiego. To z kolei powoduje szereg dolegliwości, doprowadza do awitaminozy i całkowicie zaburza procesy przemiany materii. Chorzy uskarżają się na wzdęcia, wymioty, stolce tłuszczowe i wodniste, nagłą utratę ciała. Poza tym są bladzi, osowiali a także bardzo rozdrażnieni. Charakterystyczna jest wyraźna i trudna do opanowania huśtawka nastroju. U dzieci dodatkowo powoduje zaburzenia w rozwoju, niepokój i większa płaczliwość. Wszystkie te objawy powinny stać się powodem dokładnej diagnostyki. Szacuje się, że tylko 5% chorych w Polsce ma tego świadomość. Tymczasem powzięte leczenie i dieta niemalże całkowicie eliminuje dolegliwości.